ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣYΓΓΡΑΦΕΑΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Αρχική Βιογραφικό
Βιογραφικό
PDF Εκτύπωση E-mail

xaliako
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος. Εισήχθη στη Στατιστική Σχολή της Α.Β.Σ.Π, την οποία και εγκατέλειψε νωρίς. Παρακολούθησε μαθήματα Θεωρητικής Γραφολογίας [Χαρακτηρολογία]  στα εργαστήρια Δημητρίου Κωττάκη. Στο παρελθόν εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα και υπήρξε συνδικαλιστής του αυτόνομου και ανένταχτου συνδικαλιστικού κινήματος. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος των εργαζομένων στην τότε Τράπεζα Πίστεως και μέλος της διοίκησης της ΟΤΟΕ. Παραιτήθηκε το 1997 και αποχώρησε οριστικά από το συνδικαλισμό λόγω διαφωνίας του με την κομματικοποίηση και την ευκαιριακή πολιτική του κινήματος.
Κατά τα έτη 1994-1995 εξέδιδε την εφημερίδα «Αίσθηση Λόγου και Τέχνης» την πρώτη free press, μέσα από την οποία προβλήθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Με καμπάνια της εφημερίδας «Στείλε ένα βιβλίο στο κελί», εμπλουτίστηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού, Ανδρών Γυναικών με 2.500 βιβλία. Συνεργάστηκε δημοσιογραφικά με τις εφημερίδες «Καθημερινή της Κυριακής» «Νίκη» «Επενδυτής του Σαββάτου» «Real News» «Ελευθερία Καλαμάτας» «Έθνος» και τα περιοδικά «Ταχυδρόμος» «Επειδή» «Homme» «Πανόραμα» «Μομέντο» «Paper» και «Εικόνες» με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ έρευνας, πολιτισμού, κοινωνίας και πολιτικής. Το 1997 δημοσίευσε στον τύπο, Αρχεία του Δρομοκαΐτειου, της προ και μετά-κατοχικής περιόδου, για τους σπουδαίους ανθρώπους που έζησαν μέσα στο Ψυχιατρείο, όπως ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Ρώμος Φιλύρας, ο Γεράσιμος Βώκος, ο Νικόλαος Δραγούμης, ο Καμπάνης, ο Ίλβες, ο Κρυστάλλης και άλλοι πολλοί. Συνέχισε επί μία δεκαετία να ερευνά για όλες τις ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και την ιστορία του Δρομοκαΐτειου την οποία παρουσίασε σε έντυπα και ραδιόφωνα. Το έργο του έχει παρουσιαστεί: στο ίδρυμα Γουλανδρή Χορν, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στο Δήμο Αθηναίων, στο Νομισματικό Μουσείο, στην Πινακοθήκη Ψυχάρη, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στον Πολυχώρο Άγκυρα, στο Κέντρο Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας,  στη Βιβλιοθήκη Αδαμάντιος Κοραής, στον Ιανό, στο Αμερικανικό Κολέγιο, στο Μετρόπολις, στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων και αλλού, τόσο στην  Αθήνα όσο και την Περιφέρεια. Το παραμύθι του, το «Δάκρυ του Μουτζούρη παρουσιάστηκε από το Δήμο Κυπαρισσίας και του Ελληνικούς Σιδηρόδρομους για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους και επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στον κατάλογο των παιδικών βιβλίων για τα Δημοτικά Σχολεία. Το παραμύθι του «Το ταξίδι του Φερεϋντούν», στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του «Αναγνώστη» κατέκτησε τη δεύτερη θέση και ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Ελλάδος 2013. Ο ίδιος επισκέφθηκε πολλά σχολεία της χώρας, ιδιωτικά, δημόσια, Ρομά, μεταναστών προσφύγων, μειονοτικά, ειδικών αναγκών, πάντα με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, μιλώντας για την διαφορετικότητα ενώ συνομίλησε δια ζώσης με περισσότερους από 40.000 μαθητές. Το παραμύθι του «Το μυστικό του Βελισσάριου» με αναφορά στον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο της Νάπολης του 16ου αιώνα, κατέλαβε την 3η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Αναγνώστη 2016.  Ανάμεσα στο συγγραφικό του έργο είναι και η επιμέλεια βιβλίων μεγάλων ποιητών, όπως του Άνθιμου Μιαούλη του οποίου είναι βιογράφος,  απ’ τις εκδόσεις Καστανιώτη ενώ  έχει προλογίσει το Λεύκωμα «Σαν βγεις στο πηγαιμό για την Ιθάκη…» του αγωνιστή χαράκτη Γιώργου Φαρσακίδη.
Πρωτοδημοσίευσε το 2009 στον ημερήσιο τύπο την ανέκδοτη εφηβική ποίηση του Κωστή Παλαμά προς την Ισαβέλλα Άννινου, και επιστολές ανέκδοτες του Καζαντζάκη και του Ελύτη, ενώ το 2011 δημοσίευσε την ανέκδοτη ποίηση του Γεράσιμου Μαρκορά και μεγάλο μέρος από τις επιστολές του.
Έχει κάνει έμμετρες διασκευές θεατρικών έργων όπως το «Παιχνίδι φαντασίας» του Κορνέϊγ και έχει συνεργαστεί σε θεατρικά έργα, κινηματογράφο και βιβλία, με  καλλιτέχνες όπως οι: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Χρίστος Τσάγκας, Νικήτας Τσακίρογλου, Τζένη Δριβάλα, Λάμπρος Τσάγκας, Γιάννης Σταματίου, Βασίλης Κολοβός, Μαρίκα Θωμαδάκη, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Μόρτζος, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δανάη Παπουτσή, Στέλιος Ψαρουδάκης, Φωτεινή Σαββατιανού,  Μιχάλης Σδούγκος, Ναταλία Δραγούμη, Νίκος Ψαρράς, Πάνος Αγγελόπουλος Γιούλη Ζήκου, Νίκος Χατζηπαπάς, Κατερίνα Βαρδακαστάνη, Φαίη Κοκκινοπούλου, Θόδωρος Μαραγκός, Ευαγγελία Μουμούρη και άλλοι.
 Έργα του έχουν ανεβεί σε Θεατρικές Σκηνές όπως: “Θέατρο Κνωσός”, “Μέγαρο Μουσικής Αθηνών”, “Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης”, “Θέατρο Τζένη Καρέζη”, “Αίθουσα Αμυμώνη - Δήμου Άργους Μυκηνών”, “Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης”, “Διέλευσις”, “Θέατρο Ημέρας”, “Εν Αθήναις”, “Underground”, “4 Εποχές” και άλλα που έχουν περιοδεύσει σε Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.
Από το 2017 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Κνωσός.
Κατά τα έτη 2012-2013 είχαν μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Φίλιππο Περιστέρη τη ραδιοφωνική εκπομπή «902 Παραστάσεις» κάθε Τετάρτη στο ραδιόφωνο του «902 Αριστερά στα FM», παρουσιάζοντας τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις μαζί με τους δημιουργούς τους. Στη συνέχεια μέσα από την εκπομπή τους, «Το Παρασκήνιο στο Προσκήνιο» στήριξαν τον αγώνα της «Ertopen» από το στούντιο των απολυμένων της ΕΡΤ, προβάλλοντας τις θεατρικές επιτυχίες της εποχής. Ακολούθησε η ίδια εκπομπή από το «www.metadeftero.gr», το διαδικτυακό ραδιόφωνο των 80 μουσικών παραγωγών, καθώς και η εκπομπή του για το βιβλίο «Σελίδες Ουτοπίας». Από το 2017 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο «Πορτοκαλί Ραδιόφωνο» της Αλληλεγγύης. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες: Χρήστο Νικολόπουλο, Νάκη Πετρίδη, Ανδρέα Αρτέμη, Στέφανο Κοντόπουλο, Αναστασία Παπαδημητρίου, Φίλιππο Περιστέρη και Στάθη Μαραγκό με τον οποίο συνεργάστηκαν στην ταινία του Θόδωρου Μαραγκού «Ισοβίτες» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Έχει συντονίσει ιατρική ημερίδα όπως αυτήν για το HIV/AIDS  του Κέντρου Ζωής στο Hilton [με φορείς και ιατρούς] καθώς και άλλες κοινωνικής φύσεως και πολιτισμού. Με πρωτοβουλία του και σκηνοθετική επιμέλεια του ιδίου, επί δύο συναπτά έτη παίχτηκαν στο ξεχασμένο Φράγκικο  Θέατρο της Κυπαρισσίας  δύο μονόλογοι από τον ίδιο τον συγγραφέα τους Γιάννη Πετρόπουλου. [Κάτεργο Ανηλίκων και Παν Μέτριον άριστον]. Έχει δώσει διαλέξεις στο Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κυρίως για την έρευνά του πάνω στην διπολική διαταραχή, γυναικών δημιουργών [Ντυράς, Γουλφ, Πλαθ, Ντίκινσον].
Υπήρξε συχνά προσκεκλημένος ως συνεργαζόμενος δημοσιογράφος, σε εκπομπές πολιτικής ενημέρωσης στην ΕΡΤ και στις ειδήσεις του Blue Sky.
Το 2015 παρουσίασε ως ομιλητής στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων, σε διοργάνωση της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ με την παρουσία του ελληνοαμερικανικού προεδρείου, τον ζωγράφο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, για τον οποίο έδωσε αγώνα να τον γνωστοποιήσει στους Έλληνες μέσω εντύπων και ομιλιών του επί 25 συναπτά έτη.  Προσκεκλημένος επίσης της ίδιας οργάνωσης μίλησε για τον Πέρση ποιητή Φερεϋντούν Φαριάντ σε μεγάλη εκδήλωση στο κτήριο της ΑΧΕΠΑ στον Ευαγγελισμό. Συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ TV HISTORY όπου και παρουσίασε τον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη στην τηλεοπτική σειρά «Αυτοί που τόλμησαν», σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Ξανθόπουλου. Επίσης έγραψε 5 ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ «Οι Βιβλιοθήκες της Αθήνας» σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου [Βουλή των Ελλήνων, Γεννάδειος, Καλών Τεχνών, Ελληνοαμερικανική, Δήμου Αθηναίων].
Υπήρξε μέλος και συνιδρυτής της αυτόνομης ιστορικής ομάδας «Τα ξωτικά της Ποίησης» που έδρασε στις αρχές του 1990 στο κέντρο της Αθήνας, με δρώμενα δρόμου, ποιητικές βραδιές, εκθέσεις βιβλίου και εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας. Με επιλογή του δεν είναι μέλος σε καμία  Λογοτεχνική Ένωση έχοντας καταδικάσει δημόσια τον «κομματικό» τρόπο λειτουργίας τους και την πολυδιάσπαση των συγγραφέων.
Συνεργάζεται με κέντρα κοινωνικής αλληλεγγύης, και συνεχίζει να αρθρογραφεί σε εφημερίδες, περιοδικά και σε ηλεκτρονικά μέσα με θέμα την κοινωνία και τον άνθρωπο.  

Έργα του ιδίου
«Μελλοντικά Παρελθόν του Σήμερα» Ποίηση εκδόσεις Τσαπέπα 1984
«Αντικέρ Ιδεών» Ποίηση εκδόσεις Ειρήνη 1991
«Τα Φώτα της Πόρσε» Διηγήματα εκδόσεις Θουκυδίδης 1993
«Επικηρυγμένη Αίσθηση» Ποίηση εκδόσεις Θουκυδίδης 1994
«Θεωρείο στην Κόλαση» Ποίηση εκδόσεις Δωδώνη 1996
«Πρόστυχο Φεγγάρι» Νουβέλα εκδόσεις Διάττων2000
«Η Καρδιά του δότη» Μυθιστόρημα εκδόσεις Άγκυρα 2006
«Το Δάκρυ του Μουτζούρη» Παραμύθι εκδόσεις Νίκας- Ελληνική Παιδεία 2008
«Πέθανα...αλλά σας βλέπω» Μυθιστόρημα Εκδόσεις Καλέντη 2008
«Αγαπώ τη Δυσλεξία σου» Μυθιστόρημα Εκδόσεις Αιγέας 2010
«Να φοβάσαι τον άνδρα» Μυθιστόρημα εκδόσεις Άγκυρα 2012
«Το ταξίδι του Φερεϋντούν» Παραμύθι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2013
«Ο κουρσάρος της Πρώτης» Διήγημα εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2015
«Το μυστικό του Βελισσάριου» Παραμύθι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2016
Το Ανάθεμα – η Νάντια της Γιόλακας»  Μυθιστόρημα εκδόσεις Άγκυρα 2016

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ
«Γράμματα στην Αιμιλία» Εκδόσεις Καστανιώτης

ΘΕΑΤΡΙΚΑ
«Κοσμάς ο Αιτωλός – Φτιάξτε σχολειά – φτιάξτε σχολειά»
«Θυρίδα 111»
«Κ.Π. Καβάφης – Ο Υμνωδός της Αλεξάνδρειας»
«Η φωνή της Πεταλούδας»
«Στέρηση Εξάρτηση Επιθετικότητα»
«Αιώνιο Ζευγάρι»
«Ελευθέριος Βενιζέλος»
«Το ταξίδι του Φερεϋντούν»
«Το Μαγκάλι»
«Το σεντόνι της Εστερέλλας»
«Πατρός και Υιού»
«Δανάη»
«Η σκιά του ειδώλου»
«Μάλτα γιοκ»

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
«ΚΑΠΑ»
«Οδός Αδιεξόδου»
«Το χαμένο τραγούδι»
«Θυρίδα 111»  [μεταφορά από θεατρική παράσταση]

ΔΙΑΣΚΕΥΗ
«Η  Μεταμόρφωση» του Κάφκα